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WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
'SPRINGFIELD

Hovember 2, 1979

FILE HO. S-1464 /\\
- REVENUR; :

Method of Assessing Real

Property for Tax Purposes l(-——-——é-

- | o N
Honorable Stephen H. Peters
. State's Attorney
“. DeWitt County

Court House
Clinton, Illinois 61727

Dear Mr. Peters:

ovned by the conpany. advised that this public utility

company /pybposes tofegotiate with the supervisor of assess-
‘ oard an assessment amount of 607 of the
. of certain real property for the economic
1ife of the property.
‘ Yoﬁ inquired whether the only method of assess-

ment of real property is contained in sections 20 et seq.
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of the Revenue Act of 1939 (Ill. Rev. Stat. 1977, ch. 120,
par. 501 et seq.). Also, you asked if there is any legal
authority for the supervisor of assessments to enter into
an agreement with a taxpayer as to the manner in which a
taxpayer's property is to be assessed.

I am of the opinion that the only method of
assessment of réal property is contained in sections 20
et seq. of the Revenue Act of 1939 (Ill. Rev. Stat. 1977,
ch. 120, par. 501 et seq.). I am also of the opinion that
 ﬁhere is no legal authority for the supervisor of assess-
ments or the county board to enter into an agreement with a
taxpayer as to the‘manner in which a taxpayer's property is
to be assessed?

The éssesément of property for tax purposes in
Illinois is purely statutory. Property taxes can be 1evied
on1§ in the method expressly provided for by statute. Pebgle
ex rel. Pickerill v. New York Central Railroad Company (1945),

391 I1l. 377, 387; People ex rel. Schuler v. Chapman (1939),
370 I1l. 430, 437.

Section 20 of the Revenue Act of 1939 (Ill. Rev.
Stat. 1977, ch. 120, par. 501) prbvides in pertinent part:

"Except in counties with a population of
more than 200,000 which classify real property
for purposes of taxation, real property shall
be valued as follows:
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(1) Each tract or lot of real property
shall be valued at 33 1/3% of its fair cash
value.

* ok ko S "
Since DeWitt County is not a county which classi-
fies real property for purposes of taxation, the real property

about which you inquired is required to be valued for assess-

ment purposes at 33 1/3% of its fair cash value. I find no

provision which would permit an assessment of this propérty
at any other amount. Consequently,.I am of.the opinion
that the only method of assessment of this real property owned
by the_public utility company is contained in section 20
of the Revenue Act of 1939. |

Similarly, I find no statutory provision which
authorizes a supervisor of assessments or county board to
enter into an agreement with a taxpayer‘as to the manner in
which a taxpayer's property is to be assessed. A super-
visor of assessments or county board has no power or author-

ity to do any act unless a statute so provides or a court

deci§ion so holds. (Heidenreich v, Ronske (1962), 26 111.
2d 360.) If such an agreement were permissible there would
be no uniformity of taxation, Section 4 of article IX of the
1970 Illinois Constitution provides in pertinent part:

(a) Except és otherwise provided in this

Section, taxes upon real property shall be levied
uniformly by valuation ascertained as the General
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Assembly shall provide by law.

% d % _ "
I am therefore of the opinion that there is no:
legal authority for the supervisor of assessments or thé
county board to enter into an agreement with a taxpayef“
as to the manner in which a taxpayer's property is to be

assessed.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




